Piškotki

Pravilnik o piškotkih

Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Zasebnost uporabnikov je za nas zelo pomembna, zato si prizadevamo, da uporabnikom ponudimo vse informacije o piškotkih, ki jih uporabljamo na naši spletni strani, da omogočimo boljše delovanje spletnih strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo.

Pridobljene informacije in podatke bomo skrbno varovali ter jih uporabljali izključno za potrebe izvajanja storitev.

  1. O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

  1. Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

  1. Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

–          za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
–          za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
–          za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
–          za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strain
–          za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

  1. Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. Kako izklopite piškotke za vaš izbrani brskalnik pa najdete na spletu, primer iskanja za brskalnik Google Chrome: Chrome izklop brskalnih piškotkov. Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

Osebni podatki

Osebni podatki naših uporabnikov so eno izmed področij, kateremu posvečamo izredno skrb. Poskrbimo, da so vse zahteve dosežene in v nekaterih primerih celo presežene kajti vaši podatki in varnost podatkov je nam na prvem mestu.

Upravitelj spletne trgovine / spletnega mesta MARS MEDIA d.o.o. je v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1-UPB1) zavezan k varovanju osebnih podatkov svojih uporabnikov.

Za potrebe delovanja spletne strani, uporabniških profilov in natečajev / tekmovanj / nagradnih iger lahko zbiramo  naslednje uporabnikove podatke: ime in priimek, naslov in kraj bivanja, naslov elektronske pošte, kontaktno telefonsko številko, geslo v šifrirani obliki, uporabniško ime in davčno številko ter ostale podatke, ki jih uporabniki vnesete v obrazce na spletnem mestu. Nekatere podatki so zahtevani zgolj ob podelitvi nagrade (naslov in kraj bivanja, davčna številka), da lahko uspešno plačamo akontacijo in ostale stroške v imenu nagrajenca.

Za točnost podatkov, ki jih vnesejo uporabniki, ne odgovarjamo.

Za potrebe zagotavljanja varnosti se zbirajo tudi IP naslovi, iz katerih uporabniki dostopajo do spletnega mesta. Vsakemu uporabniku je ob začetku obiska dodeljen sejni piškotek za identifikacijo in spremljanje brskanja po spletnem portalu. Na vaš računalnik lahko naše spletno mesto med drugim shrani tudi druge piškotke, kot so: identifikacijska številka uporabnika v šifrirani obliki (za prepoznavanje uporabnika ob naslednjem obisku), ocene prispevkov (da veste, katere prispevke ste že ocenili) ter piškotki sistema GA4 za beleženje obiska strani v anonimni obliki.

Vsi omenjeni podatki, razen piškotkov, se na strežniku shranjujejo trajno. Sejni piškotki se v pomnilnik strežnika shranjujejo le za čas trajanja obiska in se izbrišejo po eni uri neaktivnosti, trajni piškotki pa so shranjeni na računalniku obiskovalca.

Upravitelj MARS MEDIA d.o.o. lahko podatke v anonimizirani sumarni obliki uporabi za namene statističnih analiz. podatkov o uporabnikih v nobenem primeru ne bo predal nepooblaščenim osebam. Dostavni služi  (npr. Pošta Slovenije, DPD Slovenije) bomo zaupali le nujno potrebne podatke za uspešno izvedeno dostavo (uporabnikov naslov za dostavo, telefonsko številko in znesek v primeru odkupa). Z uporabnikom bomo stopili v stik preko sredstev komunikacije na daljavo le, če uporabnik temu izrecno ne nasprotuje.

Izjemno razkritje osebnih podatkov

Podatki, ki jih zbiramo in obdelujemo, bodo razkriti le, če je taka obveznost določena v zakonu, ali v dobri veri, da je tako ukrepanje potrebno za postopke pred sodišči ali drugimi državnimi organi ter za zaščito in uresničevanje zakonitih interesov družbe MARS MEDIA d.o.o..

Izbris, odjava in zahtevek za izpis podatkov

Uporabnik se lahko vedno odjavi od prejemanja promocijskih elektronskih sporočil, jasno vidna odjava se bo nahajala v nogi vsakega poslanega sporočila (“Odjava” oziroma “Odjava od prejemanja”). S klikom na povezavo se bo uporabnik enostavno odjavil od prejemanja promocijskih elektronskih sporočil. Zaradi narave funkcionalnost spletne strani bo uporabnik vedno prejel elektronsko sporočilo v primeru zahteve za pozabljeno geslo. Uporabnik lahko s elektronskih sporočilom IZBRIS na elektronski naslov [email protected] zahteva odstranitev iz naše baze oziroma s elektronskim sporočilo MOJI PODATKI NA Izklop zahteva izpis vseh hranjenih podatkov, ki so vezani na naslov iz katerega je bila zahteva poslana. Zaradi narave funkcionalnost spletne strani si pridržujemo pravico, da računu odstranimo vse podatke uporabnika (email, ime/vzdevek, ostale podatke katere lahko uporabnik vnese v profilu) in zamenjamo s avtomatsko generiranim elektronskih naslovom in imenom, ki nima nobene povezave in nikakor ne nakazuje na uporabnikovo ime ali elektronski naslov. Vse ostale podatke pa odstranimo oziroma vnesemo avtomatsko generirane znake. Kot je navedeno v zakonu, vam bomo v roku 30 dni po prejetju zahteve za izpis vaših podatkov posredovali podatke na vaš elektronski naslov.

Uporabnik lahko v profilu vnese dodatne informacije, katere so vidne javnosti, razen v primerih, kjer je zabeleženo drugače.

Vsi kontaktni obrazci in ostali obrazci za pošiljanje na spletnem portalu služijo samo za komunikacijo in vnešene podatke ne uporabljamo za nadaljnjo obdelavo (primer: pošiljanje promocijskih sporočil) razen, če je ob obrazcu za pošiljanje to jasno zapisano.

Piškotki, katere uporabljamo:

– ad.legit ali oneclick.legit.si (OAID) piškotek za prikazovanje slikovnih oglasov (1 leto). Piškotek je popolnoma anonimen in ne servira prilagojenih oglasov.
– mailerlite (_cfduid) okno kjer se lahko prijavite na elektronske novice (Mailerlite, 1 leto). Piškotek beleži koliko ljudi je video pojavno okno in omogoči, da se s klikom na gumb okno odpre, vse beležimo popolnoma anonimno.
– youtube piškotek je nujno potreben za delovanje youtube vsebine na strani (1 leto)
– google analytics in google ads piškotki (1 leto)

Vse navedene piškotke uporabljamo zgolj za uspešno delovanje spletne strani in so nujno potrebni. Piškotke lahko vedno blokirate v vašem brskalniku.